Výtvarné umění Anna Fremrová Výtvarné umění Anna Fremrová

Bible z konce století

Na konci 19. století vzniká široká škála obrazů odrážejících extatické prožitky a sexuální deviace, stylizovaných autoportrétů, ale i zjednodušených grafik a zdobných secesních obrazů. Všem je společné jedno: vztah k biblické tradici.

Read More
Výtvarné umění Šárka Kadavá Výtvarné umění Šárka Kadavá

Opravdovou svobodu najdeš poslepu

Když se Švankmajerovi kvůli cenzurním a jiným tlakům začali v sedmdesátých letech čím dál častěji uchylovat do svého domu na Šumavě, jednu z jeho místností proměnili v takzvanou kunstkomoru. Výstavu v drážďanském Kunsthalle v Lipsiusbau s názvem Move little hands… „Move!“ lze právě jako takový dočasný „umělecký kumbál“ vnímat.

Read More
Výtvarné umění Jakub Zítko Výtvarné umění Jakub Zítko

Za hranice všedního světa

Konec loňského listopadu se nesl v duchu končícího Benátského bienále. Padesátý osmý ročník byl zaštítěn kontroverzním výrokem May You Live In Interesting Times. Hlavní kurátor Ralph Rugoff jej vybral pod příslibem otevřenosti a kritičnosti, která by měla výstavě dominovat.

Read More
Výtvarné umění Štěpán Truhlařík Výtvarné umění Štěpán Truhlařík

Výročí se rýmuje s kýč

K třicátému výročí sametové revoluce bylo v Praze uspořádáno mnoho akcí a výstav, ale málokteré dokázaly přinést i nový kritický pohled. Obrazy konců dějin překračují patetické vzpomínání a představují nám období transformace v jeho hlubších kontinuitách.

Read More
Výtvarné umění Anna Fremrová Výtvarné umění Anna Fremrová

Dost bylo kupky

Pohled z tramvaje přes Vltavu začíná být poměrně monotónní. Prakticky si můžete házet korunou, které známé jméno tam zrovna uvidíte: momentálně visí Kupka, před ním vévodil pohledu na Sovovy mlýny červenobílý Picasso.

Read More
Výtvarné umění Anna Fremrová Výtvarné umění Anna Fremrová

Lost in bruselská secese

Město, kde si koupíte tři knížky francouzských klasiků levněji než hrnek svařáku a kde můžete ráno začít kávou v historické budově rozhlasu, odpoledne si zajít na konferenci o českých překladech a na výstavu o protestních plakátech a den zakončíte třeba taneční performancí o ruských baletech.

Read More